Az elhízás káros következményei

Az elhízás (obesitas) egy olyan anyagcsere-zavart jelent, mely során fokozódik a táplálékbevitel vagy csökken az energialeadás, így egy zsírraktározódási folyamat indul be. Az elhízás a jelen és a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája: a WHO állítása szerint ez a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. Az elhízás napjainkban már népbetegségnek számít, amely hatalmas méreteket ölt. A legnagyobb problémának talán az számít, hogy a legtöbb elhízott ember nem is veszi tudomásul a testsúly túlzott gyarapodását, pedig ez az állapot sem az életkilátás, sem pedig az életminőség szempontjából nem ideális. Sokan csupán esztétikai, kozmetikai problémának tekintik, pedig ez egy az egészséget súlyosan veszélyeztető, kóros állapot, amely több súlyos, az életet is veszélyeztető betegség kockázatát a sokszorosára növeli.

fogyas-lany

Az elhízás okai

Az obesitas oka a legtöbb esetben rendkívül egyszerű, vagyis az érintettek sokkal több energiamennyiséget fogyasztanak el, mint amennyit a testük az adott életmód és aktivitás mellett képes elégetni. A felesleges tápanyagot a szervezet pedig zsír formájában elraktározza. A legtöbb esetben erről a folyamatról beszélhetünk, azonban emellett vannak jóval ritkábban előforduló lehetőségek is. 

- Betegség miatt kialakuló súlygyarapodás: Kísérhet nagyobb mértékű elhízást egyes betegségek megléte, ide sorolható a Cushing szindróma, az inzulint termelő daganatot, valamint a központi idegrendszert érintő betegségek. Továbbá az alulműködő pajzsmirigy is idézhet elő nagyobb mértékű elhízást.

- Öröklődés: Az elhízásra való hajlam akár örökölhető is. Ez sok esetben visszavezethető arra, hogy a szülők életmódja tükröződik a gyermekén. Vagyis ezt látta otthon, ezért él így ő is. 

Következmények

A kövérség nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem komoly egészségügyi károsodást is okozhat.

A túlsúly sokkal nagyobb terhet ró a szervezetünkre, így a szívünkre is. A szívünket egyre jobban megterheli, nő a sejten belüli és kívüli folyadék, fokozódik a vér mennyisége, nő az oxigénfogyasztás. A szívnek többet kell dolgoznia, így túlságosan megnő, ami szívelégtelenségekhez vezet. Több keringési okokból eredő betegség is kialakulhat: légzési zavarok, magas vérnyomás, vérzsír-emelkedés, cukorbetegség és érelmeszesedés.

A testsúly növekedésével egyenes arányban nő a magas vérnyomás is. Ennek oka a megnövekedett vérmennyiség. A magas vérnyomással küzdőknek pedig további szövődményekkel kell számolni: koszorúér-elmeszesedés, agyvérzés stb.

A hasi és mellkasi zsírszövetek növekedése következtében a légzés is megnehezül: tüdőnket is terheli tehát a túlsúly. Pickwick-szindróma alakulhat ki: ebben a betegségben szenvedő emberek aprókat lélegeznek, aluszékonyak, bőrük lila.

További szövődményként jelentkezhet a cukorbetegség, gyomortáji fájdalmak, emésztési panaszok, ízületi bántalmak.

Fontos! Amennyiben felismertük a problémát, ne az egyik divatos diétába vágjunk bele, hiszen sokkal eredményesebb és egészséget is támogató, ha életmódot változtatunk. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás bevezetése nélkülözhetetlen a súlyfeleslegtől való megszabadulás során. 

Diétás termékek ITT

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 3590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!