Cukor helyett nyírfacukorral

Az egészséges táplálkozásról ma már sokan tudják, hogy a hagyományos cukornak ebben a táplálkozási formában nincs helye. Többen kendőzetlenül definiáljak a hagyományos cukrot méregként és tény is, hogy számos romboló hatással van a szervezetünk számára. Azonban a nyugati kultúra része az édes íz, így az egészséges táplálkozásban is meg kell találni azt az édes alternatívát, amelynek köszönhetően készíthetünk édes finomságokat, anélkül, hogy egészségünket károsítanánk. A cukor kiváltására számos egészséges, továbbá az édesítésen túl, extra előnyökkel szolgáló természetes édesítőszerek léteznek. Ezek között ismerhetjük meg a nyírfacukrot.

A nyírfacukor egy olyan édesítőszer, mely a gyümölcsökben, zöldségekben is megtalálható, de szervezetünk is igen nagy mennyiségben képes előállítani. Édesebb a kristálycukornál, de 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, így tökéletes megoldás lehet a fogyókúrázók számára. Most nézzük meg azt, hogy milyen előnyei vannak a nyírfacukor használatának.

nyirfacukor

Nyírfacukor előnyei

Azt már említettük, hogy a nyírfacukor egy természetes cukor, amely megtalálható a növényekben, valamint egyes gyümölcsök is tartalmazzák. A nyírfacukor xilit és xilitol néven is ismert. Elsősorban a nyírfából és a kukoricacsutkából állítják elő, valamint nem csupán édesítőszerként forgalmazzák, hanem a rágógumikban, cukorkákban, fogkrémekben, továbbá szájvizekben is megtalálhatjuk.

A xilit körülbelül feleannyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor, valamint szénhidráttartalma is 75%-kal alacsonyabb. A xilitnek köszönhetően nem emelkedik meg a vércukorszintünk, mivel glikémiás indexe is nagyon alacsony (7), így emésztése lassabb, vagyis egyenletesen szívódik fel. Alacsony GI-jénak köszönhetően a túlevés és az elhízás problémájában is segíthet, hiszen a lassú felszívódásának köszönhetően erősíti a jóllakottság érzését és később leszünk éhesek. Mivel jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, ezért használatával a kalóriabevitelt is jelentősen lehet csökkenteni. A xilit fogyasztásával a cukorfüggőség is megszüntethető. A xilitnek ezenfelül lúgosító hatása is van, így segíti a szervezetet a savtalanításban, ezért a Candida betegek is fogyaszthatják.

- Xilit a fogápolásban: Az 1970-es években felfedezték a xilit fogvédő hatását is. Mivel szerkezete öt szénatomból épül fel, így igen stabil, vagyis a szájban található baktériumok nem képesek metabolizálni. (E folyamat során a baktériumok olyan savat állítanak elő, mely károsítja a fogzománcot és így fogszuvasodáshoz vezet.) Emellett azt is kimutatták, hogy a xilit akár 80%-kal is képes csökkenteni a fogszuvasodást. A xilittel készült rágógumikat már hat nemzeti fogásszövetség elfogadta. A xilit csökkenti a lepedékképződést, elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a 
 fogzománcba, enyhíti a száj szárazságát.

- A xilit hatása a felső légutakra: A xilit szerkezet képes megakadályozni, hogy az orr és a torok nyálkahártyáján megtapadó baktériumok – melyek betegségeket és fertőzéseket okoznak – megtapadjanak ezeken a helyeken. Lehetővé teszi, hogy a szervezet öntisztító folyamatai így ki tudják mosni ezeket a káros anyagokat a szervezetből.

A nyírfacukor, vagyis a xilit tehát egy kiváló választás lehet, amennyiben szeretnénk megszabadulni a felesleges testsúlytól. Emellett pedig az egészséget is hatékonyan támogatja rendszeres fogyasztása. 

Diétás termékek ITT

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 3590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!