Cukor helyett nyírfacukorral

Cukor helyettesítésére többféle egészséges helyettesítő termék létezik, például a nyírfából nyert anyag kristályosítása, a nyírfacukor. A nyírfacukor egy olyan édesítőszer, mely a gyümölcsökben, zöldségekben is megtalálható, de szervezetünk is igen nagy mennyiségben képes előállítani. Édesebb a kristálycukornál, de 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, így tökéletes megoldás lehet a fogyókúrázók számára. Most nézzük meg azt, hogy milyen előnyei vannak a nyírfacukor használatának?

nyirfacukor

A xilit előnyei a cukorbetegek és diétázók számára

A xilit nemcsak körülbelül feleannyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor, de szénhidráttartalma is 75%-kal alacsonyabb. A xilitnek köszönhetően nem emelkedik meg a vércukorszintünk, mivel glikémiás indexe nagyon alacsony (7), így emésztése lassabb, vagyis egyenletesen szívódik fel. Alacsony GI-jénak köszönhetően a túlevés és az elhízás problémájában is segíthet, hiszen a lassú felszívódásának köszönhetően erősíti a jóllakottság érzését és később leszünk éhesek. Mivel jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, ezért használatával a kalóriabevitelt is jelentősen lehet csökkenteni. A xilit fogyasztásával a cukorfüggőség is megszüntethető. A xilitnek ezenfelül lúgosító hatása is van, így segíti a szervezetet a savtalanításban, ezért a Candida betegek is fogyaszthatják.

Xilit a fogápolásban

Az 1970-es években felfedezték a xilit fogvédő hatását is: mivel szerkezete öt szénatomból épül fel, így igen stabil, vagyis a szájban található baktériumok nem képesek metabolizálni. (E folyamat során a baktériumok olyan savat állítanak elő, mely károsítja a fogzománcot és így fogszuvasodáshoz vezet.) Emellett azt is kimutatták, hogy a xilit akár 80%-kal is képes csökkenteni a fogszuvasodást: a xilittel készült rágógumikat már hat nemzeti fogásszövetség elfogadta. A xilit csökkenti a lepedékképződést, elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba, enyhíti a száj szárazságát.

A xilit hatása a felső légutakra.

A xilit szerkezet képes megakadályozni, hogy az orr és a torok nyálkahártyáján megtapadó baktériumok – melyek betegségeket és fertőzéseket okoznak – megtapadjanak ezeken a helyeken. Lehetővé teszi, hogy a szervezet öntisztító folyamatai így ki tudják mosni ezeket a káros anyagokat a szervezetből.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!