Étolajunkat cseréljük kókuszzsírra!

Rengeteget hallunk arról, hogy az egyes étolajok nagyban hozzájárulnak az elhízáshoz. Ennek oka, hogy nagyon sok olyan olajat használunk, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakkal rendelkeznek, így nagyon hajlamosak a szabadgyökök képzésére. A napraforgóolaj és az olívaolaj is nagyon hajlamos az oxidációra, vagyis emiatt egyikre sem igazán lehet azt mondani, hogy egészséges. A másik problémát a transz-zsírok jelentik, amelyeket mesterségesen állítanak elő természetes zsírsavakból úgy, hogy megváltoztatják azoknak a szerkezetét. Ezért szervezetünk nem tudja ezeket a zsírokat hatékonyan feldolgozni, ezenkívül még a normál sejtműködést is megzavarják: ahelyett, hogy beépülnének a sejtfalba, összezavarják a sejtfalon keresztül történő tápanyagáramlást. Beengedik az idegen és a káros anyagokat is a sejtekbe. A margarin pedig 35 %-ban transz-zsírokat tartalmaz. Mi lehet a megoldás?

kokuszolaj

A kókuszolajról

A kókuszolaj 92 %-ban telített zsírsavakból áll, azonban ezek a zsírsavak jórészt közepes szénláncokból épülnek fel. Ennek nagy előnye, hogy közvetlenül a bélből szívódnak fel, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Vagyis nem zsírpárnává, hanem energiává alakulnak: szervezetünk azonnali energiaforrásként használja fel őket. Ennek ellenére nem okoz vércukorszint-emelkedést, így a cukorbetegek is használhatják.

Ezenkívül a közepesen hosszú szénláncok fokozzák a pajzsmirigy működését is, aminek következtében felgyorsul az anyagcserénk, így nemcsak, hogy e zsír használatával nem hízunk, de még fogyhatunk is tőle. Azzal pedig, hogy felgyorsul az anyagcserénk, a hosszú szénláncokból felépülő zsírsavakat is könnyebben égeti el a szervezetünk.

A kókuszolaj előnye még továbbá az, hogy tizedannyi kalóriát tartalmaz, mint a szokványos étkezési olajak, vagyis 9 kcal/gr helyet mindössze 0,9 kcal/gr az energiatartalma.

A kókuszolaj tehát kiválóan alkalmas a fogyókúrázók számára, de ugyanakkor más területen is kitűnően alkalmazható: sportolók számára nagyszerű energiaforrást jelent, a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében is hatékony gyógyírnek minősül, erősíti az immunrendszert is. Ezenfelül még külsőleg alkalmazva is csodaszernek minősül, hiszen ápolja a hajat, fényesebbé teszi azt, valamint a különböző bőrhibákat is hatékonyan lehet vele kezelni. Bőrünk fényesebb, üdébb, fiatalosabb lesz a kókuszolajnak köszönhetően.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!