Diétás étrend rendelése

Étolajunkat cseréljük kókuszzsírra!

Rengeteget hallunk arról, hogy az egyes étolajok nagyban hozzájárulnak az elhízáshoz. Ennek oka, hogy nagyon sok olyan olajat használunk, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakkal rendelkeznek, így nagyon hajlamosak a szabadgyökök képzésére. A napraforgóolaj és az olívaolaj is nagyon hajlamos az oxidációra, vagyis emiatt egyikre sem igazán lehet azt mondani, hogy egészséges. A másik problémát a transz-zsírok jelentik, amelyeket mesterségesen állítanak elő természetes zsírsavakból úgy, hogy megváltoztatják azoknak a szerkezetét. Ezért szervezetünk nem tudja ezeket a zsírokat hatékonyan feldolgozni, ezenkívül még a normál sejtműködést is megzavarják: ahelyett, hogy beépülnének a sejtfalba, összezavarják a sejtfalon keresztül történő tápanyagáramlást. Beengedik az idegen és a káros anyagokat is a sejtekbe. A margarin pedig 35 %-ban transz-zsírokat tartalmaz. Mi lehet a megoldás?

kokuszolaj

A kókuszolajról

A kókuszolaj 92 %-ban telített zsírsavakból áll, azonban ezek a zsírsavak jórészt közepes szénláncokból épülnek fel. Ennek nagy előnye, hogy közvetlenül a bélből szívódnak fel, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Vagyis nem zsírpárnává, hanem energiává alakulnak: szervezetünk azonnali energiaforrásként használja fel őket. Ennek ellenére nem okoz vércukorszint-emelkedést, így a cukorbetegek is használhatják.

Ezenkívül a közepesen hosszú szénláncok fokozzák a pajzsmirigy működését is, aminek következtében felgyorsul az anyagcserénk, így nemcsak, hogy e zsír használatával nem hízunk, de még fogyhatunk is tőle. Azzal pedig, hogy felgyorsul az anyagcserénk, a hosszú szénláncokból felépülő zsírsavakat is könnyebben égeti el a szervezetünk.

A kókuszolaj előnye még továbbá az, hogy tizedannyi kalóriát tartalmaz, mint a szokványos étkezési olajak, vagyis 9 kcal/gr helyet mindössze 0,9 kcal/gr az energiatartalma.

A kókuszolaj tehát kiválóan alkalmas a fogyókúrázók számára, de ugyanakkor más területen is kitűnően alkalmazható: sportolók számára nagyszerű energiaforrást jelent, a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében is hatékony gyógyírnek minősül, erősíti az immunrendszert is. Ezenfelül még külsőleg alkalmazva is csodaszernek minősül, hiszen ápolja a hajat, fényesebbé teszi azt, valamint a különböző bőrhibákat is hatékonyan lehet vele kezelni. Bőrünk fényesebb, üdébb, fiatalosabb lesz a kókuszolajnak köszönhetően.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!