Cseréljük le a finomított cukrot sztíviára!

Bizonyára rengeteget hallottunk arról, hogy a finomított cukor is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a zsírszövetek megtapadjanak a szerveinken és a bőrpárnák alatt is, ezért az elhízásra az is megoldást jelent, ha mellőzzük a fehér cukor használatát vagy helyettesítjük valami mással… De vajon mivel is lehetne kicserélni a cukrot?

stevia

Jázminpakóca - Stevia

Létezik egy olyan növény, a jázminpakóca, melyet már a dél-amerikai indiánok is évszázadok óta alkalmazzák édesítőszerként. Levelei harmincszor, kivonatai pedig háromszázszor édesebbek a cukornál, így sokkal kevesebbet is kell belőle használni. Emellett főzésre és sütésre is kiválóan alkalmas, hiszen a hő hatására nem bomlik el a melegítéstől.

Azonban nemcsak a fogyókúrázóknak jelent hatalmas segítséget, de előnyösen befolyásol különböző más betegségeket is, mint amilyen a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás. A vércukorszintet nem emeli meg, sőt egy kissé még növeli is a glükóztoleranciát, így a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az édességekről, ha azok sztíviával készülnek. A megfázás, influenza és szájfertőzés kezelésében is nagyon hatékony, hiszen meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását.

Stevia hatásai - cukor helyett egészségesen

Jótékony hatásai közé sorolható az is, hogy a szövetek oxigénellátást javítja, normalizálja az anyagcserét és még a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Májvédő és gyulladáscsökkentő hatása is jelentős.

A Brazíliában élő indiánok már évszázadok óta alkalmazzák a növényből nyert folyadékot a különböző típusú sebek, horzsolások gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Bőrregeneráló hatása miatt különböző bőrbetegségeket is hatékonyan lehet vele kezelni.

Fontos tudni azt azonban, hogy bármennyi pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egyetlen negatív jellemzőjéről is említést kell tennünk: ez pedig a kesernyés utóíze. Azonban ettől nem kell tartanunk, hiszen nagyon-nagy mennyiséget kell elfogyasztanunk belőle, hogy ezt az utóízt megtapasztaljuk.

Kutatásokkal igazolták azt is, hogy a cukorral ellentétben fogyasztása nem eredményez fogszuvasodást.

Már az USA-ban is feloldották az élelmiszer ipar területén történő felhasználását, így már a Coca-Cola és a Pepsi is piacra dobta a saját, sztíviát tartalmazó üdítőit, hogy ezzel tegye egészségesebbé az adott italt.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!